Prisiminimų jūra

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Valpy, F. Prisiminimų jūra

Valpy, Fiona. Prisiminimų jūra : [romanas]. – Vilnius : Alma littera, 2020. – 256 p.

Tai jaudinantis pasakojimas apie meilę ir lemtingus gyvenimo pasirinkimus.
Vieną dieną Kendra sulaukia netikėto dėdės skambučio. Jis praneša, kad miršta Kendos močiutė Ela ir paprašo aplankyti senutę slaugos namuose. Merginos mama jau nuo seno nesutarė su senele, todėl anūkė ją sutikdavo itin retai. Slegiama sąžinės graužaties Kendra sutinka aplankyti senolę. Paaiškėja, kad ši turi vieną prašymą – močiutė nori, kad anūkė užrašytų jos pasakojimą.

Jauna moteris abejoja. Jos gyvenimas ir taip nelengvas – namuose įtampa, nes vyras ką tik prarado darbą, be to pora augina autizmo sindromą turintį sūnų. Visgi Kendra negali atsakyti senutei ir sutinka išklausyti jos gyvenimo istoriją.
Elos pasakojimas prasideda Antrojo pasaulinio karo išvakarėse. 1937- tais metais iš ūkanotosios Anglijos atvykusi į pasakišką Rė salą, Ela susipažįsta su žaviu vaikinu Kristofu. Pajutę abipusę simpatiją, jaunuoliai dienas leidžia mėgaudamiesi saule, jūra ir vienas kitu. Deja, prasidėjęs karas paliečia ir jų likimus. 
Ela priversta grįžti į Škotiją, kur pradeda savanoriauti bei susipažįsta su kitu žaviu vaikinu. Šiame naujame pasaulyje mergina jaučiasi visiškai nutolusi nuo Rė salos gyvenimo. Ela nežino, ar dar įmanoma grįžti į tos nerūpestingos merginos rolę. Ar ji to norėtų?
Močiutės stiprybė įkvepia ir Kendrą į savo gyvenimą pažvelgti kitaip – nepasiduoti bei kovoti dėl vertybių, kurios moteriai yra svarbios.
Ši knyga - šiltas romanas apie draugystę, antruosius gyvenimo šansus, lemties vingius, padarytas klaidas bei, žinoma, meilę.
Fiona Valpy ne iš karto tapo sėkminga rašytoja, tačiau dabar jos bibliografijoje – šešios knygos, o romanas „Prisiminimų jūra“ išverstas į 15 užsienio kalbų. Šiuo metu autorė gyvena Škotijoje.