Randai

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Audur A.O. Randai

Audur Ava Olafsdottir. Randai : romanas. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2019]. – 207 p.

Romano  „Randai“ herojui Jounui gyvenimas, bent jam pačiam taip atrodo, – baigtas. 48-erių metų vyras kenčia ir nebemato priežasčių gyventi. Jį neseniai paliko žmona, bet jų bendras gyvenimas baigėsi gerokai anksčiau. Motina serga demencija, slaugoma senelių namuose,  o mylima duktė pasirodo esanti jam ne duktė.


Viskas skamba niūriai, ir vieno naujausių rašytojos Auður Ava Ólafsdóttir romanų herojus savo vidurio amžiaus kaltę išperka nusipirkdamas bilietą į vieną pusę, į kitą šalį, į „Tylos“ viešbutį, kur ruošiasi pabaigti savo gyvenimą. Viešbutis yra neįvardintoje šalyje, atsigaunančioje po pilietinio karo. Jounas planuoja nusižudyti būtent čia, anoniminėje, neramioje vietoje toli nuo namų, kad niekas, ir ypač jo dvidešimtmetė duktė Gudruna, nerastų jo kūno. Bet planai keičiasi. Vietoj savižudybės Jounas susidraugauja su karo baisumus išgyvenusia viešbučio savininke, vieniša sūnų auginančia moterimi. Ji paprašo Jouno pagalbos remontuojant pastatą, nes jos šalyje dingo ištisa vyrų karta. Jounas  sutinka – įrankius jis atsivežė su savimi iš Islandijos –  ir  viešbutis pradeda keistis : dušai veikia, rūbinės dirba, galiausiai jie recepcijoje pastato stovą su atvirukais turistams.
„Randai“ -  vienas įsimintiniausių šiuolaikinių islandų romanų, 2017 m. apdovanotas Islandijos literatūros premija, 2018 m. Šiaurės tarybos literatūros premija.
Auður Ava Ólafsdóttir (Oidur Ava Oulafsdoutir) – garsi islandų prozininkė, poetė, Islandijos universiteto meno istorijos profesorė, baigusi studijas Sorbonos universitete Prancūzijoje. Rašytojos romanai išversti į beveik 30 kalbų.