Drugelis

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Charriere H. Drugelis

Charier,H. Drugelis : [romanas]. – Vilnius : Alma littera, 2019. – 586 p.

Tai - autobiografinis prancūzų autoriaus Henri Charrière romanas, paremtas jo asmenine patirtimi - atliekant bausmę Prancūzijos Gvianos kalėjime. Drugeliu vadinamo kalinio keturiolika gyvenimo metų – tarsi nesibaigiantys, įtampos kupini nuotykiai Pietų Amerikoje. Prancūzijoje žmogžudyste apkaltintas vyras išsiunčiamas bausmę atlikti atokioje Velnio saloje, esančioje Prancūzijos Gvianoje. Plaukiant į salą laive jis išgirsta apie kalėjime tvyrančią įtampą, alinantį darbą, dažną smurtą ir net žmogžudystes, tad vos išlipęs į krantą, Drugelis ima planuoti pabėgimą. 

Jis bėgs  iš visur, kur bus įkalintas – Barankilos, Šv. Juozapo salos, Karališkosios salos ir net iš „nepabėgama“ laikomos Velnio salos. Jis sutiks daugybę panašaus likimo draugų, kuriems ne visada pavyks sveikiems ir gyviems išnešti kailį. Jis apsimes bepročiu, kad išvengtų mirties bausmės. Jis klampos per slankųjį smėlį ir tik per stebuklą pasieks Venesuelą, kur taps įžymybe, kur jo lauks šlovė, pilietybė ir santuoka. Romanas Prancūzijoje pasirodė 1969 m. ir iškart susilaukė tarptautinio pripažinimo. Pagal šią knygą sukurti net du filmai – 1973 m. pasirodžiusioje juostoje vaidina Dustinas Hoffmanas. 1906 m. Prancūzijoje gimęs Henri Charrière jaunystėje tarnavo laivyne, tačiau, atlikęs tarnybą, ėmė suktis šešėliniame Paryžiaus pasaulyje. 1931 m. jis buvo apkaltintas sąvadautojo žmogžudyste ir nuteistas kalėti sunkiųjų darbų kolonijoje Prancūzijos Gvianoje. 1970 m. Prancūzijos teisme kaltinimai žmogžudyste jam buvo panaikinti.
Iki pat mirties rašytojas teigė, kad knygoje papasakota tikra jo gyvenimo istorija, tačiau šiuolaikiniams tyrinėtojams tai kelia abejonių. Nepaisant to, „Drugelis“ laikomas moderniosios literatūros klasika ir neeiliniu nuotykių romanu, įtraukiančiu nuo pirmo iki paskutinio puslapio.

Turinys