Afgancai

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Braithwaite, R. Afgancai

Braithwaite, R. Afgancai : sovietai Afganistane, 1979–1989. – Vilnius : Briedis, 2019. – 467 p.

Intriguojančioje knygoje „Afgancai“. Sovietai Afganistane 1979–1989 m.“ autorius  drąsiai meta iššūkį viskam, kas žinoma apie sovietus Afganistane. Jis siūlo žvilgsnį iš vidaus į šį karinį epizodą, kuris taip menkai ištirtas. Analizuodamas ir kalbėdamas apie savo patirtį, jis parodo karą tokį, kokį jį matė rusai – invazija buvo gynybinis atsakas į chaotišką situaciją kaimynystėje. Jie ketino sukurti stabilią vyriausybę, apsaugoti didžiuosius miestus ir treniruoti policiją bei ginkluotąsias pajėgas. Tačiau misija vis plėtėsi, o aukų skaičius augo.

R. Braithwaite parodo, kokį žlugdantį poveikį šis karinis konfliktas turėjo kariams, jų šeimoms ir visuomenei.
Daugiausiai knygoje „Afgancai. Sovietai Afganistane 1979–1989 m.“ autorius remiasi rusų šaltiniais ir interviu, parodo karą pačių rusų akimis – ką apie jį kalba politikai, pareigūnai, kariai, patarėjai, žurnalistai.
Kaip buvęs ambasadorius Maskvoje autorius dalijasi unikaliomis įžvalgomis. Tai istorija, kuri buvo iškraipyta tiek Šaltojo Karo propagandos, tiek dar devynioliktame amžiuje gimusios konfrontacijos tarp Rusijos ir Britų imperijų. Šis pasakojimas veda skaitytoją nuo didžiosios politikos Kremliuje iki vienišo šauktinio kalnų apsaugos poste. O palyginimai su šiandieniniu Afganistanu iškalbingesni nei galima tikėtis.
Tarp žuvusiųjų tolimajame kare yra ir 96 lietuviai.  2019-aisiais sukanka lygiai 30 metų, kai paskutinis sovietų dalinys paliko Afganistaną.
Rodric Braithwaite (g.1932 m.) – britų diplomatas ir rašytojas, buvo Didžiosios Britanijos ambasadorius Maskvoje nuo 1988 iki 1992 m.

Turinys