Paminėta G.Petkevičaitės-Bitės sukaktis – viena iš projekto veiklų

Atnaujinta: Penktadienis, 10 gruodžio 2021 11:33 Pasakoja I. Lesvinčiūnienė

Rajono viešoji biblioteka, vykdydama projektą „Inovatyvus žvilgsnis į krašto istoriją“, veiklose dėmesį skiria ir G.Petkevičaitės-Bitės istorinio atminimo pristatymui, naudojant tradicines ir inovatyvias priemones. Kartu su Smilgių biblioteka ir Puziniškio muziejumi organizuodama veiklas virtualioje erdvėje, stengiasi įtraukti kuo daugiau gyventojų.

Didelio populiarumo susilaukė interaktyvus pažintinis žaidimas „Bitės draugas“, kviečiantis aplankyti sudaryto maršruto vietas, susijusias su rašytojos gyvenimu ir veikla. Smilgių biblioteka pristatė 20 objektų, esančių Panevėžio, Pakruojo ir Joniškėlio vietovėse ir pateikė žaidimo taisykles: aplankius penkis pasirinktus objektus, nusifotografavus prie jų, ir pasidalinus asmeninėje FB paskyroje, surenkama 100 taškų ir gaunamas „Bitės draugo“ ženklelis“. Bibliotekininkė A. Šalkauskienė džiaugiasi, kad žaidime aktyviai dalyvavo ir smilgiečiai. Aktyviausias dalyvis – žygeivis Dainius Jurevičius, įveikęs pėsčiomis trylikos kilometrų maršrutą nurodytomis vietomis. „Bitės draugais“ tapo ir Smilgių gimnazijos pradinukai, aktyviai kovęsi protmūšyje, spręsdami Kahhot galvosūkius „Ar pažįsti G.Petkevičaitę-Bitę?“. Protmūšis buvo tiesiogiai transliuojamas iš Smilgių bibliotekos Teams susitikimo metu, o vaikai teisingus atsakymus spausti skubėjo planšetėse. Pasak bibliotekininkės, smagu, kad vaikai jau daug žino apie savo žymiąją kraštietę.
Svarbų faktą, ypač krašto žmonėms, pristatė Puziniškio muziejus: G. Petkevičaitės organizuotų mokymo kursų Puziniškyje 95-erių metų sukaktį. Ta proga visą vasarą virtualioje erdvėje vyko konkursas „Šimtamečiai aritmetikos uždaviniai“. Buvo pateikiami uždaviniai iš senovinių 20 a. pradžios uždavinynų. Pasak muziejininkės I. Lesvinčiūnienės, juos sprendė ir G. Petkevičaitės-Bitės mokiniai, tačiau jie įdomūs ir šiandien. Tą patvirtina ir aktyviausiai konkurse dalyvavę A. Šalkauskienė, M. Šalkauskas, I. Kriaučiūnienė, D. Jurevičius ir kt.
Krašto istorijos pažinimas, naudojant šiuolaikines technologijas, ypač pasitarnavo karantino laikotarpiu, ribojant kontaktų galimybes. Tačiau minint G. Petkevičaitės-Bitės 160-ąją sukaktį, biblioteka pakvietė susitikti jos gimtajame Smilgių krašte. Svarbus faktas, kad čia, Smilgių Šv. Jurgio bažnyčioje, Petkevičaitė buvo pakrikštyta Gabrielės Marijos Jadvygos vardu.
Renginyje „Gabrielės keliu...“, vykusiame Smilgių etnografinėje sodyboje, Smilgių, Berčiūnų Gustonių, Perekšlių gyventojai džiaugėsi šviesiąja kraštiete. Buvo prisiminti jos organizuoti mokymo kursai šių apylinkių žmonėms, jos giminės ištakos, atminimo ženklai. Buvo apžvelgti minėti virtualūs konkursai ir interaktyvūs žaidimai, kurių dalyviai tapo „Bitės draugais“, jiems įteikiant atminimo dovanėles. Gražiausią dovaną savo kraštietei sukūrė vietos mėgėjų teatras „Saulėgrįža“, parodęs spektaklį pagal Bitės ir Žemaitės pjesę „Litvomanai“ (režisierė A.Palionienė). Muziejininkė I. Lesvinčiūnienė, pristatydama Puziniškio muziejaus edukacines programas, siūlė paragauti patiekalų pagal krašto senovinius receptus.
Smagu, kai šviesiajai kraštietei paminėti susivienija ir „Bitės draugais“ tampa visi, tame krašte gyvenantys, kuriantys, dirbantys - Smilgių kultūros centras ir gimnazija, biblioteka, bendruomenė „Bitė“, seniūnija, bažnyčia, TAU Smilgių fakultetas.
Rajono viešosios bibliotekos projekte numatytas dar vienas G. Petkevičaitės- Bitės istorinio atminimo pristatymas – virtualus susitikimas su lietuvių literatūros tyrinėtoja dr. R. Bleizgiene.
Projektu „Inovatyvus žvilgsnis į krašto istoriją“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio rajono savivaldybė, biblioteka siekia krašto pažinimo procesą padaryti patraukliu ir įdomiu, įtraukiant įvairių amžiaus ir socialinių grupių lankytojus, sukuriant naujus, interaktyvius pažinimo būdus.

Asta Nedveckienė