INTERaktyvūs žaidimai: Maminukų akademijos edukacijos

Atnaujinta: Antradienis, 06 gruodžio 2022 11:58

Siekiant parodyti vaikams žaidimų svarbą, grožį ir reikšmę, susipažįstant su žmogaus gimimo, augimo, brendimo ir senėjimo reiškiniais, pristatome tęstinį projektą –„INTERaktyvūs žaidimai: Maminukų akademijos edukacijos“.

Jau penkti metai bibliotekoje veikianti Maminukų akademija bibliotekos erdvėse organizuoja skaitymų, edukacinių žaidimų vaikams ir jų tėvams veiklas. Projekte įgyvendinama inovatyvi idėja, siekiant per virtualius žaidimus sudominti lankytojus senaisiais liaudies žaidimais, supažindinti su Panevėžio regiono tradicijomis ir perduoti jas jaunajai kartai. Vaikams pristatome keturis žaidimus, kurie nukels skaitytoją į kraštiečio Mato Grigonio liaudiškų žaidimų rinktinės puslapius. Skatindami pasakų skaitymo kultūrą, perkeliame savo veiklas arčiau skaitytojo.
Projektas apjungs šiuolaikines technologijas ir profesionalių menininkų bei meno mėgėjų kūrybinius sumanymus. Su etnokultūros žinovės Linos Vilienės pagalba atrinkome keturis liaudies žaidimus iš Mato Grigonio knygos „200 žaidimų“. Panevėžio krašto skulptorius Audrius Gokas šiuo metu jau kuria iš ąžuolo medžio žaidimų – vizualus, kurie bus papuošti kalviškomis metalo detalėmis. Prie kiekvieno žaidimo, nuskenavus telefono programėle QR kodą ir sekant specialias nuorodas, bus galima išklausyti žaidimo aprašymą su liaudies dainele. Taigi, žaidimus bus galima ne tik ,,pačiupinėti“, panagrinėti vizualizacijas, išgirsti, bet ir bibliotekos kieme juos žaisti.
Projekto veiklomis toliau tęsiame Maminukų akademijos edukacinius užsiėmimus: kiekvieną trečiadienį skaitome pasakas (0-3 metų vaikams). Edukacinių dirbtuvių metu naudojame ekologiškas, gamtines medžiagas,- įvairias netradicines priemones pritaikome patiems mažiausiems. Susitikę su profesionaliais kūrėjais, toliau vystome pasirinktos M. Grigonio knygelės „200 žaidimų“ temą. Dar birželį vaikai buvo susitikę su knygų iliustratore Inga Dagile. Su menininkės pagalba vaikai sukūrė nuostabias aplikacijas liaudies žaidimo „Jūrės“ tema. Visą vasarą bibliotekoje bus galima apžiūrėti aplikacijų parodą „Ir žuvys skaito“. Žaidimo „Jūrės“ aplikacijos bus atspausdintos atvirlaiškių formate. Dar laukiame aktorės K. Savickytės „Pasakiškos kelionės“. Susitikime kalbėsime apie žaidimų svarbą ir pasakų skaitymo kultūrą vaikų ugdyme.

Projektą ,,INTERaktyvūs žaidimai: Maminukų akademijos edukacijos“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio rajono savivaldybė.

Informaciją parengė L. Žukauskaitė