Knygų skaitymo metas. Ką pasirinkti?

Atnaujinta: Penktadienis, 13 lapkričio 2020 10:21 Rekomenduojame

Ilgi ir tamsūs rudens vakarai taip ir traukia jaukiai įsitaisyti su knyga ir arbatos puodeliu. Pats knygų metas . O kaip jas susirasti ir išsirinkti, kai karantinas riboja pasirinkimo galimybes, kai bibliotekose nebėra laisvo priėjimo prie fondų?

Atiduodami duoklę Šiaurės šalių literatūros savaitei siūlome jums keletą šių šalių rašytojų knygų.

Fredrik Backman (1981 m.) - švedų rašytojas ir žinomas tinklaraštininkas. Išgarsėjo romanu „Gyveno kartą Uvė" - labai šilta knyga, kuri ir prajuokina, ir sugraudina. Uvei 59-eri. Žmonės jį laiko senu bambekliu ir „piktu kaimynu iš pragaro“. Bet Uvė kitos nuomonės: jei žmogus nevaikšto su kvaila šypsena, tai dar nereiškia, kad jis yra piktas. Uvės gyvenimas ramiai teka pagal griežtai nusibrėžtą planą. Kol vieną lapkričio rytą jis sulaukia naujų kaimynų. Ir čia viskas prasideda... Su meile ir puikiu skandinavišku humoru papasakota labai tikroviška istorija apie nepaprastai mielą bambeklį, kurio neįmanoma neįsimylėti, privers susimąstyti apie mus pačius – mūsų vienatvę, draugystes, meilę.

„Močiutė perduoda linkėjimų ir atsiprašo“ – nuostabus magijos bei pasakų kupinas kitas šio autoriaus romanas apie ypatingą septynmetės mergaitės ir jos pašėlusios močiutės ryšį. Tai gerumo, vilties ir atleidimo istorija, kuri, net užvertus paskutinį puslapį, ilgai išlieka širdyje.
„Čia buvo Brita Marija“. Pedantiškoji Brita Marija negali pakęsti netvarkos, yra nervinga, įkyroka moteris, bet turi ir kitą pusę – mažai kas nujaučia, kokios lakios vaizduotė, didžiulių svajonių ir šilumos pilna Britos Marijos širdis. Po skyrybų su vyru jai tenka neįgyvendinama užduotis – padėti visiškai netalentingų vaikų futbolo komandai pagaliau laimėti... Juokinga, jaudinanti, miela ir įkvepianti istorija, kurioje svarbiausia yra bendruomenės dvasia ir santykiai su žmonėmis. Kaip ir tikrame pasaulyje, kuriame lengva pasijusti izoliuotam.
Norvegijos žurnalistas Ingaras Johnsrudas (g. 1974) kaip rašytojas debiutavo 2015 m. trileriu „Vienos brolija“. Jau pačiame pirmajame romane jaunas kūrėjas pademonstravo išskirtinį pastabumą detalėms, painų ir naujovišką siužetą bei sodrų pasakojimo stilių.
Ingar Johnsrud žinomas trilogija  „Vienos brolija, „Kalipsė“ ir „Kryžius“. Juos visus jungia pagrindinis veikėjas aštraus žvilgsnio ir dar aštresnio Oslo policijos skyriaus vyresnysis inspektorius Fredrikas Beieris. Intriguojantys siužeto vingiai, narpliojamos sudėtingos bylos. I. Johnsrudas laikomas viena ryškiausių naujų Norvegijos literatūros žvaigždžių ir dažnai lyginamas su žymiuoju tėvynainiu Jo Nesbo.
Herbjørg Wassmo (g. 1942) yra viena populiariausių autorių Norvegijoje. 1986 m. rašytoja apdovanota Šiaurės šalių tarybos premija. Išgarsėjusi trilogija apie Diną.
„Dinos testamentas“ – naujausia norvegų rašytojos Herbjørg Wassmo knyga, tęsianti knygų apie Diną seriją. Tai – nepaprasta ir įtraukianti istorija apie žmones, turinčius stiprybės ir ryžto atlaikyti visus jiems tenkančius išbandymus.
Knyga „Dinos testamentas“ yra ir atskiras romanas apie kaltę, susitaikymą bei atleidimą, ir didingos istorijos apie Diną Grenely bei jos šeimą tęsinys. Nuo pat pirmosios „Dinos knygos“ pasirodymo 1989 m., ši knyga žavėjo ne vieną skaitytojų kartą. 
Lena Andersson – garsi švedų žurnalistė, septynių romanų autorė. Išgarsėjo kūriniu „Estera. Romanas apie meilę“ – už jį buvo apdovanota Augusto premija. Pasak literatūros kritikų, niekas dar nėra taip pasakojęs apie meilę, kaip tai daro racionalioji L. Andersson.
Knyga „Be įsipareigojimų“ tarsi pirmosios tęsinys. Pasiilgote Esteros? Ji grįžta vėl įsimylėjusi! Prabėgus penkeriems metams nuo istorijos su Hugo Rasku („Estera. Romanas apie meilę“ (2016)), ji sutinka aktorių Olofą Sten. Užsimezga meilės trikampis... Pasitelkusi aštrią įžvalgą ir humorą, Lena Andersson atskleidžia meilužės vaidmenį mūsų kultūroje bei giliai įsišaknijusias nuostatas apie tokius santykius.

Miika Nousiainen’as „Šaknys“. Suomių rašytojas, televizijos laidų vedėjas pasakoja smagią, nuotykių kupiną istoriją apie šeimos šaknų ieškojimą, vertybes, kilmę, dantų gydymą ir meilę. Knygoje gausu šmaikščios išminties, pakeliančios nuotaiką. Pirmąsyk atėjęs pas dantų gydytoją Peka Kirnuvara suranda...brolį. Vėliau jie drauge leidžiasi į pasaulį ieškoti juos palikusio tėvo. Keliaudami jie atranda ir daugiau giminaičių – pasirodo, jų tėvas paliko pėdsakus kone pusėje pasaulio.

Tai tik nedidelė dalis šių šalių autorių knygų. Bibliotekos fonduose yra ir negrožinės šiaurės šalių autorių literatūros pačia įvairiausia tematika, Bet apie tai – kitą kartą.
 Užsisakyti knygą galite paspaudę šią nuorodą : Gero laiko su knyga

Parengė D. Pamerneckytė