"Ar seniau literatūra buvo geresnė?"

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:31 Solveiga Daugirdaitė

Bibliotekoje viešėjo  Pilietinės visuomenės instituto CIVITAS lektorė, literatūrologė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Šiuolaikinės literatūros skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja,  Dr. Solveiga  Daugirdaitė. Vyko diskusija  „Ar seniau literatūra buvo geresnė?“

Klausimas gan intriguojantis, nes visuomenėje kartais pasigirsta minčių, kad seniau  gyventi esą buvę geriau, lengviau, kad netgi literatūra esą buvusi geresnė, suprantamesnė, o ir ją kuriantys rašytojai esą buvę įdomesni ir drąsesni. Kuo literatūra buvo kitokia, o gal kitokie buvome mes, mokėdami skaityti tarp eilučių ir suprasti iš užuominų ? Kiekvienas laikmetis turi savus kūrėjus, savus rašytojus ir savus skaitytojus, tad sakyti, kad seniau yra geriau, turbūt, nederėtų. Juk ką reiškia geresnė? Kokie kriterijai?  Perskaičius  tarybinių laikų literatūrą  po 20-30- metų, dažnai vertiname ją kitaip , nes keičiamės mes, keičiasi požiūris, keičiasi laikai. Deja, kartais perskaitę ir nusiviliame.
Diskusijų metu buvo iškelta mintis,  kad ne visada yra aišku, kaip sudaromas literatūrinis kanonas. Lektorė gi pateikė nuomonę , kad jis yra formuojamas remiantis programiniais mokyklų sąrašais ir paskirtomis premijomis, nors premijuoti kūriniai kartais sukelia daug ginčų ir diskusijų.
Tai buvo pirmasis Civito klubo susitikimas šiais metais, kitą planuojame rengti balandžio mėnesį.