Paklausykime vinilo - skamba Mocartas

Atnaujinta: Trečiadienis, 27 sausio 2021 09:53 V. A. Mocartas. Ave sol

Sausio pabaigoje minimos garsaus austrų kompozitoriaus, nemirtingojo V. A. Mocarto 265- osios gimimo metinės. Fonduose turime keletą plokštelių su Mocarto kūrinių įrašais, tačiau įdomiausia tai, bibliotekoje yra vieno garsiausių mokslininkų, tyrinėjusių transformacinę muzikos galią , ryšį tarp muzikos ir gydymo , Dono Campbello knygų. 

Tai knygos „Mozarto muzikos poveikis“ ir „Mocarto muzikos poveikis vaikams“.
Knygoje „Mocarto muzikos poveikis“ muzikinės žinios persipina su anatomija, medicina ir net filosofija. Kompozitorius, rašytojas ir gydytojas Don Campbell pasakoja ne vien apie Mocartą ir muziką, kaip meno rūšį, bet ir apie gydomąją muzikos terapiją, kurį geba ne tik nuraminti sielą, bet ir gydyti kūną. Vienas įdomiausių skyrių – „Nepaprastos istorijos“. Autorius pasakoja, kad muzikos klausymas ir atlikimas gali išgelbėti net beviltiškus ligonius. Netgi nuo tokių ligų kaip epilepsija ar net ... viršsvoris.
Knygoje „Mocarto muzikos poveikis vaikams“ parodoma , kaip muzika gerina vaiko kalbos, emocinius ir net judėjimo įgūdžius. Knygoje pateikiami būdai kaip kūrybiškai pagyvinti vaiko vaizduotę, kartu padeda užmegzti glaudesnius ryšius . Rekomenduojama tėvams, seneliams ir mokytojams.
O štai šios plokštelės yra bibliotekos fonduose :
V. A. Mocartas . Missa Brevis. Šeši noktiurnai dviems sopranams ir bosui.
• Šioje , 1984 metais išleistoje plokštelėje , įrašyti retai atliekami V. a. Mocarto vokaliniai kūriniai, priskirtini religinei ir pasaulietinei muzikai. Kūrinius atlieka choras „Ave sol“ bei solistai Jolanta Čiurilaitė, Vladimiras Prudnikovas ir kt.
• V. A. Mocartas. Sonatos smuikui ir fortepijonui
• Plokštelė išleista 1980 metais. Kūrinius atlieka žymus rusų smuikininkas, gimęs Ukrainoje, Odesoje, Davidas Oistrachas ir austrų pianistas Paul Badura – Skoda. Dueto atliekami kūriniai, skambantys šioje plokštelėje, pirmą kartą buvo atlikti Austrijoje 1972 metais ir aukštai įvertinti Austrijos kritikų. Pavadinti „Sonatų vakaras“...
V. A. Mocartas. Requiem
• Kas tas anonimas 1791 m. Mocartui pateikęs užsakymą parašyti „Requiem“, kurį kompozitoriui teko kurti iki mirties ir kurio jis nespėjo baigti? Tik Mocartui mirus tapo žinoma, kad paslaptingas klientas buvo grafas Franz von Walsegg, anonimiškai nusipirkdavęs talentingų autorių kūrinius ir pateikdavęs juos kaip savo... Mocarto „Rekviem“ vienas įstabiausių kūrinių pasaulyje. Šioje plokštelėje įžymųjį kūrinį atlieka Maskvos valstybinės filharmonijos orkestras ir tuometinės TSRS Valstybinis akademinis choras. Plokštelė išleista 1980 m.
• 1982 aisiais metai įrašytoje plokštelėje Lietuvos kamerinis orkestras, diriguojamas Sauliaus Sondeckio, atlieka V.A. Mocarto, Dž. Rosinio ir F. Mendelsono kūrinius. Orkestro reperturas platus – jis apima įvairių epochų ir įvairių stilių muziką, nuo baroko laikotarpio kūrinių, sukurtų prieš keletą šimtmečių iki pat dabarties. Ir visada jo repertuare atsiranda vietos genialiajam austrui.
Ir paskutinėje plokštelėje Lietuvos kamerinis orkestras, diriguojamas Sauliaus Sondeckio, atlieka V. A. Mocarto ir F. Šuberto kūrinius. 1979-ųjų metų įrašas.
Plokštelės, kaip ir knygos, yra išduodamos į namus. Jeigu tik turite namuose seną gerą patefoną, šis, vėl atgimstantis muzikos klausymosi būdas, gali tapti nauja jaukaus vakarojimo namuose galimybe.

Parengė D. Pamerneckytė

Beržų g. 50 LT-36145
Panevėžys

Tel. (8 45) 58 70 50
El. p info@panrbiblioteka.lt
Įstaigos kodas: 190402747

Skaitytojai aptarnaujami:
I–V 10.00–18.00, VI 10.00-16.00
Tel. (8 45) 58 70 48

Renginių kalendorius