Rugpjūtį bibliotekoje minima rugiapjūtė

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Paroda duonai

Panevėžio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje paruošta literatūros paroda „Rytdiena atsineša savo duoną“.
Paroda skirta duonos  kelionei iš laukų  iki mūsų stalo, rugiapjūtės darbams ir papročiams.

Joje siūloma susipažinti su reikšmingiausio žmonijos valgio - duonos – kepimo tradicijomis, receptūros įvairove ne tik Lietuvoje, bet ir plačiajame pasaulyje. Parodoje rasime ir šių laikų šeimininkių sukurtų,  ir  nuo senų laikų išsaugotų duonos kepimo receptų. Pateikiama  medžiaga  apie Lietuvos tautinio paveldo  statusą turinčią Panevėžio rajono Nibragalio kaimo kepėjų duoną.  Dalis leidinių supažindina su kitų šalių duonos kepimo papročiais ir receptais.
Daugelyje Lietuvos vietų nuo seno  po Oninių  (liepos 26)  prasideda rugiapjūtė, kitaip  dar vadinama  Rugių švente.  Su javais, ypač rugiais, susiję papročiai – vieni archaiškiausių Lietuvoje.  Rugys yra pats svarbiausias javas mūsų krašte. O duona, kaip žinia, lietuviui visais laikais buvo šventa. Tad ir rugiapjūtė būdavo pats svarbiausias metų darbas.
Nuo neatmenamų laikų kepama ruginė duona Lietuvos kultūroje turėjo ypatingą reikšmę – ne tik kaip maistas, bet ir kaip vienas pagrindinių tautos simbolių, ant protėvių stalo užimdavęs garbingiausią vietą.  „Nepastebi duonos ,kai duonos pakanka“ rašė poetė Ramutė Skučaitė. Lietuviai  atsimena sunkius laikus kai dalinosi duonos trupinėliais, kad išgyventų. Pagarbą duonai mums skiepijo tėvai, nes žinojo jos kainą.
 O ką šiandienos žmogui reiškia duona –tautosakoje išaukštinta, tremtyje branginta, per sunkų darbą ligi stalo ateinanti?

Parengė D. Pamerneckytė

Beržų g. 50 LT-36145
Panevėžys

Tel. (8 45) 58 70 50
El. p info@panrbiblioteka.lt
Įstaigos kodas: 190402747

Skaitytojai aptarnaujami:
I–V 10.00–18.00, VI 10.00-16.00
Tel. (8 45) 58 70 48

Renginių kalendorius