Ši diena istorijoje

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Snow, D. Ši diena istorijoje

Snow, Dan. Ši diena istorijoje : svarbiausi 3000 metų istorijos įvykiai per 365 dienas. – Vilnius : Tyto alba, 2019. – 414 p.

Kiek truko trumpiausias pasaulyje karas ir kas jį kariavo? Kaip Napoleoną 1807-aisiais įveikė triušiai? Kaip ginčas dėl alaus vienoje Oksfordo aludėje baigėsi šimtu mirčių? Kodėl 1752 m. britai nuėjo miegoti rugsėjo 2 d., o atsibudo jau rugsėjo 14 d.?

Kiekvienas šios knygos skyrius - 365 pasakojimai apie svarbiausius įvykius, nutikusius pasaulio istorijoje kurią nors vieną metų dieną. Tai intriguojančios, sukrečiančios, šmaikščios, absurdiškos, juokingos ir verčiančios susimąstyti istorijos. Jos atspindi pasaulio margumyną, kuriame netrūksta nei tragizmo, nei linksmybių. Kai kuriuos iš aprašytų įvykių puikiai žino visi, o kiti taps skaitytojų atradimu, tačiau visi jie susidėlios į nepaprastai įdomų pasaulio istorijos paveikslą. Be to, kiekvienam įdomu, kas svarbaus įvyko tą dieną, kai jūs gimėte...
BBC „istorijos vaikinu“ vadinamas Dan Snow įsitikinęs, kad įvykių metinės metinės yra puiki proga prisiminti ir leistis į tolesnę pažintį su istoriniais faktais, asmenybėmis ar įvykiais. Jis sako, kad tik tuomet dažnas pirmą kartą susimąsto apie praeitį. Be to, „vienos dienos“ formatas padėjo į vieną knygą sutalpinti pasaulio istoriją nuo Antikos iki šių dienų. Svarbu buvo  parinkti įvykius, kurių atgarsiai ataidi iki dabar.
Dan Snow (g. 1978 m.) – britų istorijos populiarintojas, žurnalistas ir televizijos laidų vedėjas. Studijavo Oksforde ir baigė naujausių laikų istorijos studijas. Kūrė apybraižas ir dokumentinius filmus BBC, o nuo 2015 m. veda tinklalaidę „History Hit“, kurios klausosi per milijoną sekėjų. 2019 m. Elžbietos II gimtadienio proga jam įteiktas ordinas už nuopelnus istorijai.
Tai septintoji autoriaus knyga.