Prarasta žmona

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Richman, A. Prarasta žmona

Richmasn, Alyson. Prarasta žmona : romanas. – Vilnius : Tyto alba, 2019. – 358 p.

„Prarasta žmona“  -  tai ne tik  likimo išskirtų dviejų mylinčių žmonių meilės ir išlikimo istorija, bet ir pasakojimas apie karą Europoje, nacizmo siaubą, imigrantų pastangas įsitvirtinti Amerikoje.
Jozefas Konas – Niujorke gyvenantis ir sėkmingai dirbantis akušeris. Tačiau dar ir šiandien jis prisimena savo pirmąją žmoną Lenką, kurią prieš pat karą bėgdamas nuo nacių paliko Prahoje. Jis visuomet manė, kad jo jaunutė žmona žuvo.

Jos atvaizdas persekioja Jozefą sapnuose. Kartais antroji žmona Amalija jam atrodo mažiau tikra, nei sapnuose jį lankanti Lenka.
Lenka užaugo pasiturinčioje, mylinčioje šeimoje Prahoje. Gražių daiktų apsupta mergina buvo itin jautri grožiui, tad nedvejodama pasirinko dailės studijas. Sutikus ir pamilus Jozefą atrodė, kad gyvenime daugiau nieko netrūksta. Tačiau karas išskyrė įsimylėjėlius. Vienam teko bėgti už Atlanto, kitai teko Terezyno ir Aušvico siaubas...
Lenkos gabumai dailei – jos išsigelbėjimas. Ji braižo brėžinius vokiečiams ir dalyvauja slaptos menininkų pasipriešinimo draugijos veikloje. Jie abu – Lenka ir Jozefas –  su savimi nešiojasi praeities paslaptį ir bando išgyventi. Ir kai atrodė, kad jau  niekada nesusitiks, likimas nusprendžia kitaip… Ir Lenka su Jozefu vėl išvysta vienas kitą po šešiasdešimt metų.
Romano „Prarasta žmona“ autorė Alyson Richman gimė ir augo dailininkės ir inžinieriaus šeimoje. Meno istorijos studijas baigusios rašytojos ir tapytojos romanuose menui skiriama ypatinga vieta – jis papildo siužetą ir suteikia dramatiškumo.  Šis  Alyson Richman kūrinys – tai liudijimas apie meilės ištvermę, dvasios didybę ir visagalę atmintį.