Balta jūra

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Jacobsen, R. Balta jūra

Jacobsen, R. Balta jūra : romanas : [„Neregimieji“ tęsinys]. – Vilnius: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2019]. – 254 p.

Norvegų rašytojo Roy Jacobsen romanas „Neregimieji“ sulaukė didžiulės tarptautinės sėkmės ir 2017 m. pateko į trumpąjį Man Booker apdovanojimų sąrašą. Autorius pristato romano tęsinį „Balta jūra“.
Romanas „Balta jūra“ – tai dramatiška meilės istorija mažoje Bariojos saloje 1944–1945 metais. Į savo vaikystės salą grįžusi Ingrida mano, kad ji čia viena. Tačiau saloje niekada nebūni vienas.

Ingrida prisimena karą, vykusį jos vaikystės metais, o dabar Norvegija vėl kenčia, šįkart nuo viską niokojančių nacių. Tačiau Bariojos saloje gyvenimas teka savu ritmu. Ingrida žvejoja ir ruošiasi žiemai.

Kai jūra į krantą ima plauti kūnus iš nuskendusio karinio laivo, Ingrida daro tai, ką reikia. Ji nenujaučia, kad vienas iš jų bus gyvas ir jos vienatvė pamažu pasimirš… Kelios žiemos savaitės jai bus visiškai kitokios nei tikėjosi, kupinos įtampos ir netikėtų atradimų. Ingrida dar nežino, kas jos laukia, bandant apsaugoti mylimąjį nuo vokiečių ir su jais dirbančių norvegų, į kokią kelionę jai teks leistis ir kokią dovaną ji gaus kančių, bado ir karo niokojamoje tėvynėje.

Romanas „Balta jūra“ skaitytoją vėl suveda su Bariojos žmonėmis.  Ši knyga – tai pasakojimas apie kasdienę atsakomybę ir drąsą, laisvės ir likimo jėgų susidūrimą.

Roy Jacobsen (g. 1954 m.) – vienas garsiausių šiuolaikinių norvegų rašytojų, išleidęs keturias trumposios prozos knygas, vienuolika romanų, biografiją ir knygą vaikams. Jis apdovanotas daugybe literatūros premijų, du jo romanai buvo nominuoti Šiaurės tarybos literatūros premijai.