Eiti kiaurai sienas

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Abramovič, M. Eiti kiaurai sienas

Abramovič, Marina. Eiti kiaurai sienas : [ atsiminimų knyga]. – [Vilnius] : Kitos knygos, [2018]. – 421 p. : iliustr.

„Aš patyriau visišką laisvę – pajaučiau, kad mano kūnas peržengė visas kliūtis, tapo beribis; skausmas neberūpėjo, neberūpėjo niekas – ir tai mane svaigino“, – taip apie savo patirtį kalba viena garsiausių šiandienos performansų atlikėjų Marina Abramovič. „Performanso krikštamote“ save vadinančios menininkės pasirodymai nepalieka abejingų – charizmatiška, beprotiškai drąsi kūrėja provokuoja ir kviečia žiūrovą kartu įvertinti kūno ir proto ribas bei galimybes. „Eiti kiaurai sienas“ – netradicinė biografija, kurioje Marina Abramovič dalinasi atsiminimais apie savo gyvenimą ir karjerą.

Jugoslavijoje gimusios kūrėjos tėvai – komunistinio išsivadavimo herojai, užėmę aukštas pareigas pokario vyriausybėje. Iki kol Marinai suėjo šešeri, ji augo giliai religingų senelių šeimoje ir tik vėliau persikėlė pas tėvus. Gyvendama su tėvais susidomėjo menu. Ji atvirauja, kad motina namie buvo įvedusi bene karišką tvarką. Atsiminimų knygoje „Eiti kiaurai sienas“ ji atvirai pasakoja apie savo kelionę meno srityje. Siekdama emocinių ir dvasinių transformacijų, menininkė ne kartą ryžosi peržengti pavojaus, baimės ir skausmo slenkstį bei atsidūrė ant fizinių žmogaus galimybių ribos.

Vienas plačiausiai žinomų Marinos Abramovič pasirodymų – performansas Rhythm 0, atliktas 1974 m. Jo metu menininkė nereaguodama stovėjo prieš auditoriją, o prieš ją buvo išrikiuoti keliasdešimt daiktų – nuo rimbų iki sekso žaislų, nuo peilio iki šaunamojo ginklo su kulka. Per šešias valandas žiūrovai galėjo su Abramovič kūnu daryti ką panorėję – taip ji siekė pažadinti žmogaus įgimtą agresiją, ką vėliau įrodė nubrozdinimai ir žaizdos ant jos kūno.

2010 metais 750 tūkst. žmonių atvyko į Niujorko MoMa muziejų pamatyti M. Abramovič darbų ir pabendrauti su ja pačia – tik žvilgsniu -  per neįtikėtiną 700 valandų trukmės performansą. Šis įvykis dar kartą pademonstravo menininkės vidinę stiprybę...