Atlaidai: fotoalbumas.

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:31 Požerskis R. Atlaidai

Požerskis, R. Atlaidai: fotoalbumas.  – Kaunas : Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius, 2017. – 255 P. : iliustr.

"Atlaidus R. Požerskis fotografavo daugiau nei du dešimtmečius (1974–2001) ir apkeliavo įvairias Žemaitijos bei Dzūkijos vietoves, tačiau nuostabos jausmas, kitoniško pasaulio įspūdis išliko visame fotografijų cikle. Jame įamžintos religinės apeigos, išraiškinguose žmonių veiduose atsispindinčios emocijos ir jų nekasdieniška išvaizda.

Ne vienoje fotografijoje autorius užfiksavo ir įspūdingas atlaidų dalyvių minias civilizacijos dar mažai paliestos, tartum amžinos gamtos fone. Žmonės ir jų atliekami ritualai Požerskio fotografijose betarpiškai susiję su natūraliu gamtos pasauliu, kuris, regis, turi ne tik matomą, bet ir transcendentinį matmenį. Apeigų dalyvių dvasinius išgyvenimus padeda perteikti jų drabužius plaikstantis vėjas, vėliavos atgyja nušviestos saulės, o netikėtai užklupusi audra neleidžia pamiršti žmogaus ir jo apeigų trapumo amžinybės akivaizdoje".( T. Pabedinskas)
R. Požerskis – žinomas Lietuvos fotomenininkas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys nuo 1976 metų, Lietuvos nacionalinės premijos laureatas. Gimė ir augo Vilniuje, mokėsi Kaune.