Nikolajaus Rericho paroda „Grožio keliais“ kviečia užsukti į rajono viešąją biblioteką

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30

Paskutinį vasaros mėnesį – rugpjūtį – Panevėžio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje eksponuojama Lietuvos Rericho draugijos  ir Taikos vėliavos fondo parengta  Nikolajaus Rericho tapybos reprodukcijų paroda „Grožio keliais“.

Nikolajaus Rericho (1874–1947) vardas gerai žinomas visame pasaulyje.  Tai vokiečių kilmės rusų tapytojas, filosofas, archeologas, keliautojas, didis mąstytojas, visuomenės veikėjas. Per savo gyvenimą jis nutapė apie 7000 piešinių, parašė 30 literatūrinių darbų. Svarbiausia N. Rericho kūrybos tema yra kalnai, vieta, kur atsiskleidžia natūros dvasia, o žmogaus mintys tampa švarios ir grynos. Kalnų atmosferą N. Rerichas sugebėjo perteikti kaip niekas kitas. Išretėjęs viršukalnių oras, ypatinga skaidruma, atrodo,  persikelia į jo paveikslus.
N. Rerichas  ne tik buvo žymus kūrėjas. Ypač jam rūpėjo išsaugoti kultūros vertybes vėliau gyvensiantiems .
Kultūrinių vertybių apsaugos idėjos, inicijuotos Nikolajaus Rericho,  plito plačioje visuomenėje. Kūrėsi N. Rericho vardu pavadintos draugijos. Lietuvoje tokia  draugija įkurta 1935 m. Kaune. 1940 m. sovietinė valdžia draugijos veiklą uždraudė ir tik  1989 m. Vilniuje ji  buvo atkurta .
 Draugijos nariai studijuoja gausų Rerichų šeimos filosofinį, literatūrinį, mokslinį ir meninį palikimą, vykdo švietėjišką veiklą, ugdo dvasinę kultūrą.  Draugija glaudžiai bendradarbiauja su Vydūno draugija, bei su kultūrinėmis  draugijomis užsienyje : Anglijoje, Austrijoje, Indijoje, JAV, Italijoje, Latvijoje , Rusijoje, Šveicarijoje, Ukrainoje ir Vokietijoje.  N. Rerichas pasiūlė ir kultūros vertybių apsaugos simbolį – Taikos Vėliavą. Baltame vėliavos fone tamsaus purpuro spalvos amžinybės žiedas juosia tris sferas. Tai meno, mokslo ir religijos simbolis. Tai Meilės, Grožio ir Išminties ženklas. Tai buvę, esami ir būsimi žmonijos laimėjimai.
Paroda rajono bibliotekoje eksponuojama iki rugpjūčio 30 d.
Pamatykite!

Parengė D. Pamerneckytė