Gabrielės Petkevičaitės-Bitės premija įteikta Panevėžio rajono kūrėjui

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:31 Lauretas A. Kaminskas

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės literatūrinė premija gegužės 10-ąją įteikta Algimantui Kaminskui – prozininkui, poetui, publicistui, ilgamečiam „Tėvynės“ laikraščio redaktoriui.

Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos teikiama premija, įprastai skiriama už vieną pastarųjų metų kūrinį, šiemet įteikta netradiciškai: A. Kaminskui ji skirta už pastarųjų metų kūrybinę veiklą – prozos kūrinius ir poeziją. „Kaip ir pavasaris šiemet neįprastai šaltas, žydinčių gėlių šykštintis, taip ir 29-osios Gabrielės Petkevičaitės-Bitės literatūrinės premijos laureatas visai kitoks nei buvę iki šiol, - sakė Panevėžio rajono viešosios bibliotekos direktorė Rūta Bagdonienė. – Visada komisijai pristatydavome vieną knygą, o šiemet Bitės dvarelio etažerė pilna nominanto kūrybos knygų. Algimantas Kaminskas – įdomios, netikėtos kūrybos atstovas“. Premijos nuostatus labiausiai būtų atitikusi knyga „Panevėžio metas“, joje minima daug Panevėžio istorijai svarbių įvykių ir asmenybių, bet ji išleista ankstesniais metais. Komisijai buvo netikėta A. Kaminską, labiau žinomą kaip prozininką, atrasti kaip poezijos kūrėją. Ištraukas  iš A. Kaminsko kūrinių „Panevėžio metas“, „Sopulio akivare“, „Kančia“, jo eilėraščius skaitė R. Bagdonienė, bibliotekos metodininkė Asta Nedveckienė, vyr. bibliotekininkė Danutė Pamerneckytė ir Tiltagalių bibliotekininkė Rasa Balčytienė. Vieną iš dviejų 2016-aisiais išleistų knygų – romaną „Namas“ pristatė Smilgių bibliotekininkas Eduardas Vaičius, A. Kaminsko kūryboje įžvelgiantis sąsajų jų Gabrielės Petkevičaitės-Bitės skleistomis idėjomis.
Nominantą sveikino Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis, jo pavaduotojas, Gabrielės Petkevičaitės-Bitės literatūrinės premijos atrankos komisijos pirmininkas Antanas Pocius. „Visi šiandien atvažiavusieji į Puziniškį atiduoda duoklę Bitei ir Algimantui Kaminskui , reiškia pagarbą jų darbštumui, - sakė P. Žagunis. – Algimanto darbštumas išties stebinantis: man pritrūksta laiko jo knygą perskaityti, o jis atėjęs jau ant stalo deda naują išleistą.“  Smilgių krašto žmonių linkėjimus A. Kaminskui perdavė Smilgių gyventojų bendruomenės centro „Bitė“ pirmininkė ir Smilgių kultūros centro direktorė Lina Narkevičienė, seniūnijos, gimnazijos atstovai.
73-ų metų žurnalistas, rašytojas, poetas  A. Kaminskas Panevėžio rajono žmonėms geriausiai pažįstamas kaip ilgametis „Tėvynės“ laikraščio vyriausiasis redaktorius, šiose pareigose dirbęs nuo 1984-ųjų iki 2008-ųjų. Komisijai už įvertinimą dėkojęs A. Kaminskas pristatė savo kūrybos aruodą – 26 išleistos knygos, trys atiduotos į leidyklą, ant stalo guli trys rankraščiai.  „Gaila, kad knygos, kaip ir daug kitų vertybių, praranda visuomeninę ir politinę vertę, inteligentai nebegali jų įpirkti, už knygų rašymą niekas nemoka jokio honoraro, pats turi pasirūpinti ir leidyba, ir platinimu. Bet rašymas kaip malda – ji esi įpratęs melstis kasdien, kitaip nebemoki elgtis, taip ir rašymas – jei esi įpratęs rašyti, nieko su savimi negali padaryti, - kalbėjo nominantas.


Birutė KRONIENĖ