Kolegių iš Slovėnijos viešnagė

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:31 Ruošiamės edukacijai

Į stažuotę Lietuvoje atvykusios Slovėnijos Škofja  Loka miesto  Ivano Tavčaro bibliotekos darbuotojos pradėjo  Nacionalinę  bibliotekų savaitę: surengė įspūdingą edukacinę programą bibliotekos darbuotojams ir lankytojams. Saule  lepinamoje Dražgošės vietovėje išlikęs senovinis meduolių kepimo būdas.

Meduoliai išsiskiria  rankų darbo puošyba ir atrodo tarsi tikri meno kūriniai. Šios puošybos ir teko laimė mokytis mūsų bibliotekoje susirinkusiems edukacinės programos dalyviams. Smagiai besišnekučiuodami ir klausydamiesi Sašos Ambrožič ir jos kolegių Anos - Marijos ir Tatjanos patarimų, dalyviai išradingai dailino meduolius ir netrukus biblioteka pakvipo viliojančiais kvapais.
Kolegės iš Slovėnijos ne tik  pateikė savo edukacinę programą, bet mokėsi ir pačios. Jų viešnagei buvo sudaryta kultūrinė pažintinė programa. Viešnios lankėsi Upytės amatų centre, kur keramikas  Romas Galiauskas išsamiai papasakojo ne tik apie centrą ir jo veiklas, bet supažindino su puodžiaus darbu, pravedė trumpą edukacinį užsiėmimą. Viešnios nusilipdė po keraminį indą.
Upytė  visais laikais garsėjo lininkyste, dabar gi ją garsina Linų muziejus, tad  kelias ir vedė jo link. Muziejaus darbuotoja Dalia Mikalauskienė papirko viešnias išmoningu ir įdomiu pasakojimu, savo žiniomis, betarpišku bendravimu. Dalyvės  išbandė įvairius senovinius linų apdirbimo įrankius ir pačios  patyrė, kaip šiurkštus lino stiebas pamažu  virsta švelnia gija.
Viešnios iš Slovėnijos Lietuvoje lankėsi pirmą kartą , tad  norėta supažindinti su tuo, ką turime savito. Iš gausybės kultūrinių ir istorinių karšto objektų buvo pasirinktas unikalus Knygnešių muziejus Ustronėje.  
 Ustronė sužavėjo ne tik vaizdinga gamta, bet ir muziejininko Audriaus Daukšos svetingu priėmimu. Viešnias domino ir pats lietuviškų rašmenų draudimo faktas, ir knygnešystė,  kaip kovos ir pasipriešinimo carinei Rusijai būdas.
Toliau pro Naujamiesčio biblioteką ir Dailės galeriją kelias vedė Panevėžio link. Trumpam stabtelėję pasigėrėti šiaudinėmis skulptūromis prie Naujamiesčio pasiekėme ir miestą.
Taip ir vyksta prieš keletą metų prasidėjęs bendradarbiavimas  su Slovėnijos bibliotekininkais.  Malonu, kad jis vis tęsiasi, praturtindamas mus naujais draugais,  naujomis idėjomis, kuriomis galima dalintis su savo bibliotekos lankytojais.

Parengė D.Pamerneckytė