Sauliui Šalteniui – G.Petkevičaitės-Bitės literatūrinė premija

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:27 Rašytojo autografas

Saulėtą gegužės 12-osios popietę rajono viešoji biblioteka pakvietė į G.Petkevičaitės-Bitės literatūrinės premijos teikimo  šventę Puziniškio muziejuje. Atvyko garbingi svečiai- laureatas Saulius Šaltenis, Rašytojų sąjungos pirmininkas A.A.Jonynas, rašytojas Danielius Mušinskas, leidyklos „Tyto alba“ redaktorė  Palmyra Mikėnaitė, Panevėžio rajono savivaldybės atstovai.  

Bibliotekos direktorė Rūta Bagdonienė, sveikindama visus ir pristatydama nominuotą knygą,  supažindino su literatūrinės premijos skyrimo tvarka bei komisijos nariais. „Knyga „Žydų karalaitės dienoraštis“ buvo išrinkta vieningai, ieškant sąsajų su pačios Bitės humanistine veikla – našlaičių globa, gėrio pradu,  moralinėmis nuostatomis. Skaitovė Audronė Palionienė įtaigiai ir jaudinančiai perteikė šio literatūrinio kūrinio ištraukas. Pajusti vaizduojamų įvykių dramatiškumą padėjo ir jaunųjų Naujamiesčio muzikos mokyklos akordeonistų, vadovaujamų mokytojos Janinos Mikalkevičienės,  atliekami  kūriniai.  Laureatas Saulius Šaltenis teigė, kad jo tikslas ir buvo – knyga paliesti sielą. Viešnia iš „Tyto albos“ leidyklos Palmyra Mikėnaitė, redagavusi knygą,   džiaugėsi ypač sklandžiai parašytu tekstu, kurio „beveik net taisyti nereikėję“. Rašytojų sąjungos pirmininkas A.A.Jonynas pažymėjo, kad nominuota knyga paliečia labai aktualius, istoriškai svarbius dalykus,  žydų naikinimo ir gelbėjimo temą - ji atskleidžiama per žmonių likimus ir charakterius.
Danielius Mušinkas priminė ankstesnę Sauliaus Šaltenio kūrybą, jo apsakymus, spausdintus „Nemuno“ žurnale, kūrybinių „novelės vakarų” organizavimą.
Laureatui premiją įteikę rajono savivaldybės mero pavaduotojas Antanas Pocius, sveikino savivaldybės administracijos direktorius E. Lunskis, mero patarėja J. Nevardauskienė, švietimo kultūros ir sporto skyriaus vedėjas K.Rimkus, smilgiečiai, kiti šventės dalyviai. Daug norinčių buvo įsigyti autoriaus knygas su autografu.
Šventės dalyviai susipažino su muziejumi, grožėjosi sužaliavusia gamta, šnekučiavosi prie arbatos.