Maironis Laiškai. Atsiminimai

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:31 Maironis : laiškai, atsiminimai

Maironis : laiškai, atsiminimai / [sudarytojas Eugenijus Žmuida]. - Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2016. - 810, [1] p.

Knyga - "Maironis: Laiškai. Atsiminimai" - daugelio žmonių ir daugelio kartų darbas. Kaupti ir sisteminti biografinius bei bibliografinius duomenis apie Lietuvos rašytojus XX amžiaus pradžioje nuosekliai ėmėsi Juozas Tumas-Vaižgantas, Atgimimo laikotarpio dalyvis ir liudytojas, asmeniškai pažinęs beveik visus to meto „susipratusius" lietuvius ir suvokęs jų gyvenimo išliekamąją vertę. Jis - tikrasis maironistikos pradininkas, paskaitose ar publikacijose skelbtus atsiminimus sukaupęs į pirmąją knygą apie Maironį, išleistą 1924 metais. Vaižganto knyga tapo svarbiausiu vėlesnių Maironio biografinių pristatymų šaltiniu.
Vėliau Maironio kūryba, jo rašytiniu palikimu, namais rūpinosi daugybė žmonių - trumpą šios veiklos apžvalgą skaitytojas ras žemiau pateikiamame „Įvade".

Ten bus pristatyti ir čia skelbiami laiškai, rašyti Maironio ir jam skirti; taip pat Maironį pažinojusiųjų - jo giminaičių, buvusių mokinių, kolegų, meno žmonių - prisiminimai.
Knyga "Maironis: Laiškai. Atsiminimai" skirta plačiam skaitytojų ratui, todėl atsisakyta mokslinio laiškų bei atsiminimų nagrinėjimo, nors patys laiškai bei atsiminimai pateikiami kiek galima preciziškiau, laikantis naujausių epistoliniams ir memuariniams leidiniams skirtų metodologinių reikalavimų, paliekant laiško autoriaus ar atsiminimų pateikėjo autentišką kalbą, tarminę, leksinę ar sintaksinę specifiką, pridedant tekstologinius aprašus, nurodant pirminių šaltinių autografus ir kita. Tekstų išnašose - būtiniausi dalykiniai komentarai. Asmenų pristatymas - knygos pabaigoje, atskiroje dalyje „Asmenvardžių rodyklė".